Pogon Szczecin(Polen) - KAA Gent 17-08-23 (terugwedstrijf conf. league vierde voorronde)
door Rik

Zo zo, op een degelijke zomeravond mag Gent al opnieuw aan de slag en ze proberen hun "perfect record" van dit seizoen te verlengen tegen het Poolse Pogon.

We zitten opnieuw in Zeeland en dus zal het Telenet TV via slowband worden voor wat normaal een "overbodige" partij voetbal is. Maar zeg nooit nooit...

Gent zit comfortabel met 5 goals voor en Hein gaat roteren. Roef staat opnieuw in de goal maar dan komen de verrassingen: Fadiga, Tissoudali, Gerkens en Fernandez-Pardo beginnen in de basis. Voor die laatste zijn het zelfs zijn eerste minuten. Dus zitten er pakweg 5 "basisspelers" op de bank. Dat is toch wel een hele rotatie.

Castro-Montes zit voor de 2de opeenvolgende keer niet in de kern: die gaat waarschijnlijk nog vertrekken in deze transferperiode. Met Fadiga lijkt zijn vervanger klaargestoomd te worden.

De enige die alle partijen al startte, is vandaag kapitein. Dat kan een quiz-vraag zijn...het antwoord is Julien De Sart. En we beginnen eraan.

Even kijken hoe het ervoor staat: het lijkt erop dat Fernandez-Pardo op links gaat spelen. Dan zal Hjulsager centraal spelen als aanvallende pion. De Polen beginnen alvast met de nodige inzet aan hun thuismatch. En na een kleine 5 minuten hebben ze een hoekschop via Watanabe. Een slecht ingestudeerd nummertje maar de counter komt er ook niet uit.

Tweede hoekschop Pogon na een scherpe tackle van Fadiga. Scherpe voorzet deze keer en Roef mag de bal van dichtbij uit de goal ranselen! Goeie save van Roef.

Tien minuten ver en Pogon rolt de flank van Fadiga op. SCHERPE voorzet en aan de andere kant een hard schot dat naast en over gaat. Gent kan tot nu toe de bal niet in de ploeg houden. Dit is zo'n match dat wel eens een vergiftigd geschenk voor de invallers kan zijn.

Orban gaat neer na een trap op de voet en heeft verzorging nodig. De magische bus moet zijn werk doen. Fadiga trapt de vrije trap maar Tissoudali loopt buitenspel. Dat is slecht ingeoefend.

Pogon deze keer over de andere flank en ze halen weer de zijlijn. Voorzet maar de aanvaller kan er net niet bij en Roef moet de bal plukken. En dat wordt gevolgd door een schot uit de 2de lijn en Roef klemt de bal mooi in de hoek. Gent flirt met een tegendoelpunt in het eerste kwartier.

Na 20 minuten breit Gent de eerste aanval bij mekaar. Klassieke langzame aanval...De Sart kraakt zijn schot uit de 2de lijn. Dat moet beter kunnen.

De Polen zijn ook even met hun Sturm und Drang (nu ja) stilgevallen dus raakt de partij in evenwicht. Het verschil met een middenveld met Kums en Hong is duidelijk merkbaar: Gerkens en Hjulsager missen automatisme en body momenteel. De partij kabbelt richting het halfuur.

Doorsteekpass naar Fadiga op rechts en die gaat redelijk snel de zestien binnen. De Poolse keeper, vorige match nog blunderend en onzeker, komt goed uit in de voeten. Gent komt er meer en meer door: Torugarigha dwingt een corner af en het spel zit even op de wagen. Geel voor Loncar van Pogon die zijn voetje laat hangen op Jordan en corner dus. Hjulsager met de corner: hoog aan de 2de paal en die bal wordt hoog overgekopt.

Nog een tiental minuten te gaan...Pogon levert een comedy-capers schot uit de 2de lijn af waarbij de bal ergens horizontaal verder rolt. Dit is een povere match. De supporters van Pogon zien inzet van hun ploeg en Gent houdt de nul (met wat moeite) en zo is misschien iedereen tevreden (voorlopig dan toch, behalve een neutrale toeschouwer). Eén ding is nu wel zeker: deze Poolse ploeg is echt een middelmatige tegenstander.

Pogon met nog 5 minuten te spelen...afgeweken schot, Roef kan er niet bij en dus een corner. Kort gegeven, doorgekopt aan de grote backlijn...Roef komt, KOMT NIET, kopstoot van een Poolse speler en Roef met een kattensprong! Dat is een goeie redding na een twijfelachtige interventie. De betere "kansen" zijn voor Pogon want Roef heeft al meer werk gehad dan zijn collega aan de overkant.

Kansje voor Fernandez-Pardo na een voorzet van Gerkens maar zijn schot wordt geblokt. Aan de overkant Fadiga dan die infiltreert en naar binnensnijdt. Die haalt de lijn maar de keeper staat goed opgesteld.

Pauze...een flauwe match, zeker van Gent. De nieuwkomers kunnen hun stempel niet drukken, met mogelijk een uitzondering voor Noah Fadiga. Die lijkt de looplijnen al door te hebben en heeft de body om een flank te belopen.

De kansen op wissels na 45': onbestaand, volgens mij. Tenzij Orban preventief in de kleedkamer blijft en Hjulsager als 2de aanvaller gaat spelen.

Ik vergis me dus compleet: Samoise komt erin voor Fadiga (die vond ik goed), Kums voor De Sart en Cuypers voor Orban. Dat zijn in ieder geval drie spelers die het systeem door en door kennen. Fadiga liet mooie dingen zien in de eerste helft maar werd er op zijn flank ook wel eens afgelopen.

GOAL! Nee, Kums uit de 2de lijn...afgeweken bal op de PAAL! CUYPERS van dichtbij op de voet van de keeper in corner. Dat was van bijna een lucky goal naar een lucky save en daar komt Pogon goed weg. In herhaling moet ik zeggen dat dat een uitstekende redding van de Poolse keeper was want die ging gestrekt plat vanop z'n verkeerde voet.

Na 3 minuten dus al een betere kans voor Gent dan na de eerste 45...Samoise is ook energiek ingevallen op z'n bikkelende manier. Er zit in ieder geval even meer animo in.

Aanval op links via Fernandez-Pardo...naar binnen naar Kums maar de bal gaat achteruit. Flankwissel naar Samoise...voorzet, weggekopt en Kums uit de 2de lijn over! Plots werkt het middenveld terug.

Aanval via Samoise op rechts...Fernandez-Pardo is naar binnen getrokken en schiet van buiten de zestien. Over! Gent is baas in het begin van de 2de helft en nu kan Pogon de bal niet in de ploeg houden. De recuperatie gaat vlot en Samoise heeft er op rechts veel zin in.

Pogon met een counter op links...mooi centraal afgelegd via 2 stations maar het schot van de Poolse kapitein Grosicky wordt afgeblokt en Roef kan gewoon de bal pakken. Aanval Gent dan weer over rechts...maar ook afgeweerd.

Hjulsager flirt met geel nadat hij een Pool van de sokken loopt. Vrije trap centraal vanop 30 meter...slecht ingespeeld. We zijn een kwartier in de 2de helft en die is nu al leuker dan de eerste helft in zijn geheel.

Samoise loopt nog eens de rechterflank af...perfecte scherpe lage voorzet en de aanstormende Tissoudali werkt de bal over het doel. Een goeie Tissoudali scoort deze kans.

Kans op links...Fernandez-Pardo naar Tissoudali en die loopt centraal. De keeper komt goed uit en Tissoudali moet te ver naar de lijn...hij krijgt de bal niet meer voor doel.

Pogon ziet dat het anders moet en maakt 4 vervangingen, inclusief hun kapitein aan wiens inzet het niet zal liggen.

Nog 20 minuten te gaan, zonder blessuretijd. Het blijft over en weer gaan...corner voor Pogon na een afgeweken schot. Fernandez-Pardo is even blijven liggen (met krampen?) en dus maakt Hong zich klaar. De corner moet dus nog gegeven worden...goed in de zone, de bal blijft hangen. Het schot van Pogon wordt geblokkeerd en Kums werkt de bal weg.

Goeie aanval van Gent. Hong met de voorzet, Cuypers over met het hoofd

Nog 13 minuten...Hjulsager diep naar Tissoudali op snelheid...controle (en dus komt een verdediger terug)...schot op doel maar weer over. Tissoudali werkt niet af maar komt er in de 2de helft toch een beetje door. Hij zal de speelminuten kunnen gebruiken.

Goal POGON...terugspeelbal op Roef. Die kapt en SPEELT DE BAL IN DE VOET VAN DE TEGENSTANDER DIE AFWERKT. Wat een blunder.
79' minuut: Pogon Szczecin: - KAA Gent 1-0 Koulouris

Jammer genoeg is dit eigenlijk typerend voor Roef zijn vorm momenteel.

Gent begint te duwen want lijkt in z'n gat gebeten. Pogon plooit niet.

Counter Pogon...scherpte voorzet...en daar is de 2de goal! Weer Koulouris!
87' minuut: Pogon Szczecin: - KAA Gent 2-0 Koulouris

Toch wel een afknapper.

Legae komt er nog op voor Hjulsager.

"Eerreddende treffer" voor Gent: Cuypers krijgt de bal net buiten de zestien via Legae en pegelt binnen!
94' minuut: Pogon Szczecin: - KAA Gent 2-1 Cuypers

Gent gaat verder...die kans was voor de partij groot. Voor het overige is dit geen memorabele partij. Roef zorgde in de negatieve zin nog voor onnodig spektakel.

EINDRESULTAAT : Pogon Szczecin - KAA Gent : 2-1 (79' 1-0 Koulouris, 87' 2-0 Koulouris, 95' 2-1 Cuypers)
KAA Gent : Roef, Fadiga (46' Samoise), Kandouss, Watanabe, Torunarigha, De Sart (46' Kums), Gerkens, Hjulsager (89' Legae), Tissoudali, Orban (46' Cuypers), Fernandez-Pardo (72' Hong)