door Rik

Zo zo, op een degelijke zomeravond mag Gent al opnieuw aan de slag en ze proberen hun "perfect record" van dit seizoen te verlengen tegen het Poolse Pogon.

Net een dagje Zonienwoud (of Het Amazonienwoud zoals een kennis zegt) achter de rug en net naar de retrokoers in Grobbendonk geweest. De beentjes hebben voor een niet-loopdag hun oefening gehad.

Even kijken: Nurio is geblesseerd en Kandouss komt zo in de ploeg. Orban staat (voor de laatste keer?) in de basis en dat wil zeggen dat Hjulsager op de bank begint. Niet onlogisch: tegen KVM speelde Cuypers op een eiland in de spits. Nog opvallend: nieuwe aanwinst Noah Fadiga, zoon van, zit al op de bank. Die komt gratis over van Brest omdat hij met z'n medisch dossier in Frankrijk niet meer mag voetballen.

We beginnen met een rondje aftasten met baloverwicht voor Gent. Enkel voorzetten van Samoise (rechts) en Fofana (links) maar niet direct doelgevaar. Eerste corner na 8 minuten wanneer Orban wordt afgeblokt. Corner Hong en een buffelstoot van Watanabe maar die gaat een meter of twee over. Eerste kans voor ons!

Direct daarna een schot na slecht uitverdedigen van de keeper: De Sart neemt die in de volley vanop 30 meter maar de bal draait naast. Moeilijke kans...maar het wordt tijd dat De Sart nog eens een goel vanuit de 2de lijn scoort.

Gent drukt Pogon helemaal weg. De Sart VANOP DE 2DE LIJN en de keeper lost het schot! ORBAN tikt binnen want die is goed gevolgd!!! Zwak gekeept, maar ze tellen allemaal. Cadeau, strik, voorsprong!
12' minuut: KAA Gent - Pogon Szczecin: 1-0 Orban

Heb ik dat van De Sart mooi voorspeld of niet?

Het spelbeeld blijft hetzelfde: Gent domineert en met Orban naast Cuypers zijn de flanken ook beter in evenwicht. Voorzet Samoise en Orban bijna met een trap maar die raakt de bal half. Hong (in offside) laat gaan en de keeper raapt op.

We zijn 20 minuten bezig en de flanken (Samoise en Fofana) worden rustig maar vlot gevonden. De Polen kunnen echt de bal niet in hun rangen houden en het Gentse middenveld verdeelt het spel. Dit lijkt voorlopig geen tegenstander waar we schrik van moeten hebben.

Corner nadat Fofana wat technisch leuke zaken. Kort gegeven, voorzet Kums EN de keeper bokst de bal weg uit het pak. Goeie voorzet.

Fofana trekt voor de eerste keer van zijn flank eens naar binnen en legt aan vanop 20 meter: een redelijk flauw schot dat overwaait.

Het spelbeeld blijft met een dominant Gent. Corner via Samoise op het half uur. Corner en de bal blijft hangen. Torugarinha recupereert (foutief maar niet gefloten) en zet voor op links. HONG VEERT GOED OP EN KOPT. Centraal op de keeper en die pakt! Best een goede kopbal.

Fout op Cuypers en een vrije trap met Kums of Hong...Kums en centraal in het pak...ik denk dat Orban kopt maar de bal gaat naast. Hier moeten we nog minstens drie goals tegen binnenprikken.

Een opening op rechts...centraal naar Kums en die lepelt hem centraal voor. ORBAN KOPT PERFECT over de keeper...GOAL! Mooi afgewacht, mooi afgewerkt...niet zo makkelijk als het leek!
34' minuut: KAA Gent - Pogon Szczecin: 2-0 Orban

Mooie goal, de voorzet botst nog voor Orban die kijkt waar de keeper staat en kopt hem dan over de keeper in het doel.

Minuut 37 en ik denk dat Davy Roef net voor de eerste keer een bal geraakt heeft. Aanval op links weer via Fofana en die staat redelijk alleen op de flank. De voorzet bereikt Cuypers niet. Hier zat meer in.

UIT HET NIETS GOAL CUYPERS. DE KEEPER VAN POGON wil de bal naar de flank spelen maar daar staat Cuypers en die schiet overlangs in de verste hoek!! Heel opportuun van Cuypers!
39' minuut: KAA Gent - Pogon Szczecin: 3-0 Cuypers

De Poolse keeper blundert wel maar Cuypers voelde dat de kans er ging komen.

Geel Torunarigha na een redelijk onschuldig duel. Samoise bijna met een RAZENDSNELLE counter maar zit in de tang tussen drie verdedigers. Samoise claimt op z'n Samoises een rode kaart wegens alleen doorgebroken maar dat is iets te rooskleurig bekeken van hem.

Oei, wat is dat allemaal. Kandouss duwt bij een vrije trap plots 2 Poolse spelers tegen de grasmat. Het betere sumoworstelwerk maar de ref laat begaan.

GOAL CUYPERS vlak voor de rust!! Cuypers krijgt de bal op rechts en gaat op snelheid de zestien binnen. Er wordt hem geen strobreed in de weg gelegd en hij werkt in de hoek af!
45' minuut: KAA Gent - Pogon Szczecin: 4-0 Cuypers

Mooi afgewerkt en slecht verdedigd.

VIER-NUL bij de pauze en eigenlijk is dat een juiste verhouding van het spelbeeld. De Poolse keeper maakt wel twee fouten maar dit is zeker geen gevleide of onverdiende voorsprong.

Geen wijzigingen bij het begin van de 2de helft bij Gent. Wel 2 vervangingen bij Pogon waar nu eens letterlijk geen enkele speler in de positieve zin is opgevallen. Nog een goaltje extra moet er in zitten...dan is de tegenstander helemaal gedemotiveerd.

De eerste aanval is zowaar voor Pogon en dat is al een aanval meer dan in de eerste 45 minuten. En direct een 2de...een snelle aanval over de links, teruglegger in de zestien en de Poolse aanvaller schiet naast. Dat was een goeie kans. En Pogon blijft plots komen...die hebben goeie koffie gedronken. Schot vanuit de 2de lijn en dat is een opwarmertje voor Roef.

Gent dan weer....Fofana staat alleen op links maar die dribbelt zich vast. Nu vanop rechts...Samoise speelt de bal centraal. De Sart vanop 25 meter maar die bal gaat over! Ondertussen krijgt een Pool geel voor een fout op Cuypers.

Pogon nog eens vanuit de 2de lijn maar naast. De Polen spelen momenteel 20 meter hoger dan in de eerste helft en Gent heeft het, ondanks de royale voorsprong, even moeilijker.

Voorzet vanop rechts, afgeweken bal....ROEF KOMT MAAR MIST HALF. Pogon kan niet afwerken. We zijn in de 52ste minuut...EN WEER EEN KANS VOOR DE POLEN...weer in de zestienmeter en het schot gaat naast. Die Polen zijn er nog voor aan het gaan en Kums en De Sart zijn plots de controle in het midden kwijt.

Pogon blijft gewoon aanvallen en Gent raakt even geen bal meer.

Samoise met een crossbal naar Fofana...die infiltreet. Voorzet en Hong net niet met het hoofd ertegen. De eerste keer dat we even doelgevaat creëren.

Zestigste minuut en een vrije trap voor Pogon. Voorzet naar de verste paar en daar mag de Poolse kapitein alleen inlopen maar hij mist zijn kopbal. Slecht verdedigd. Hier stonden ze allemaal te slapen.

Gent nu....Samoise op rechts, Hong en die past rechtstreeks naar Orban maar die staat offside. De bal caprioleert nog in doel maar dat telt uiteraard niet.

Overtreding op de doorgebroken Fofana en daar komt Gamboa goed weg want die heeft al geel. Vrije trap met Kums, maar die speelt de bal terug rond.

ORBAN na een aktie op rechts...op snelheid, schuin voor de keeper en zuiver in de hoek! ORBAN, gij held!
64' minuut: KAA Gent - Pogon Szczecin: 5-0 Orban

Ingespeeld door Hong op rechts en Orban doet de rest met zijn derde goal.

Fofana direct daarna bijna met de zesde goal. Simpel vrijgespeeld in de zestien op links maar zijn schot wordt geblokt. Corner...inswinger en Cuypers aan de eerste paal maar die verlengt de bal over het doel.

Nog 25 minuten te gaan en nog wissels bij Pogon. Bij Gent nog niet...redelijk verrassend want Orban heeft er uiteindelijk al 3 binnengeprikt.

Fofana NOGMAALS op links, die zit conditioneel nog prima. Net afgeblokt maar dat moet pijn hebben gedaan voor de verdediger. Voorzet Torunarigha vanop links en Hong kopt maar is verrast door de curve van de bal.

Fout op Hong die meer en meer op rechts aan het spelen is. Vrije trap...maar even geduld. Eerst invallers? Nee, toch niet. Hong met een lateraal balletje en DE SART KOMT INGELOPEN EN TRAPT. Op de wreef, hard, NET NAAST! Goed nummertje, goede poging.

Fofana gaat nogmaals de Poolse rechterflank oprollen. De bal komt net niet aan. Kums diep naar Cuypers maar die bal raakt niet tot bij Orban.

Hein trekt een blik invallers open! Wie komt erop? Even kijken, Tissoudali, Hjulsager, Gerkens en Castro-Montes komen erop. Hong -uitstekende partij, Jordan, Cuypers en Fofana naar de bank. Nog een kwartier te gaan.

Heeft Tissoudali nu al gans het seizoen met een ingetapede knie gespeeld of is dit de eerste keer? Corner via Samoise...nog 10 minuten te spelen. Maar daar komt geen gevaar meer uit. De druk van de Polen is ondertussen ook verdwenen...gedemotiveerd door de tegengoal van Orban.

Gent controleert de wedstrijd. Hjulsager en Tissoudali even over links, Tissoudali met een snelle voorzet maar Orban is te verrast.

Agbor komt er nog op voor de laatste minuten. Applausvervanging voor GIFT ORBAN! De match kabbelt naar het einde.

Was dit een zwakke tegenstander of een sterke prestatie van Gent? Een beetje beide, denk ik. Bij Gent was iedereen goed en het koningskoppel in de spits vindt in zo'n partij mekaar blindelings. De centrale drie achterin waren sterk, de flanken deden hun werk, de centrale as was goed. Roef heeft weinig moeten pakken maar oogde toch weer een beetje onzeker.

EINDRESULTAAT : KAA Gent - Pogon Szczecin : 5-0 (12' 1-0 Orban, 34' 2-0 Orban, 39' 3-0 Cuypers, 45' 4-0 Cuypers, 64' 5-0 Orban)
KAA Gent : Roef, Samoise, Kandouss, Watanabe, Torunarigha (76' Castro-Montes), Kums, Hong (77' Gerkens), De Sart, Fofana (76' Hjulsager), Orban (88' Agbor), Cuypers (76' Tissoudali)